Srpski književni glasnik

554 Српски Књижевни ГЛАСНИК.

ко их је писао и како је било расположење њихових твораца према новом царству, које је због свог наглог напредовања постало опасност за Хришћанство у Јевропи.

А та опасност од снажења турске царевине за хришћанске државе доприносила. је да су путници трговци као и хаџије, политичари и војници, пропагатори идеје о општем хришћанском савезу противу Турака и мисионари, дакле сви изреда, уочавали највише противност себи, оно што им је највише падало у очи, и то су у својим списима еаопштавали осталом свету. Трговци су се поглавито старали да ојачају своју трговину, па како им се није свидела утакмица других, причали су чуда о Турској и становништву у њој; хаџије пак, пролазећи кроз непроходне шуме и врло често пуста поља, јадиковали су над судбином народа, чије државе прогута турека царевина, а тешили су се што ће после великих мука и тегоба опростити се грехова поклонивши се Гробу Господњем; војници су проучавали војничку енагу турску, њене врлине и недостатке и предлагали су средства, како ће се ова еузбити; политичари су се старали да по што год испослују код Турака за своје господаре и држављане, или да помоћу Турака напакосте свом хришћанском суседу; а пропагатори идеје о свеопштем хришћанском покрету против Турака правили су планове и одушевљавали су хришћанску светину, ма да често ни сами нису веровали у успех. Сви су ови, дакле, оставили података о турекој царевини свога времена, који се проверени могу употребити, али у њих има и много које чега измишљенога, кад кад навлаш етворенога, или често што су били необавештени. Hy мало коме од ових да падаше на ум да прибележи и по што год о интимном животу становништва у турекој царевини, што се после неколико столећа с највећом жудњом тражи, јер TO служи као допуна, а често и као мерило, података за политичку историју.

Ти пак подаци о некадашњем интимном животу, како Турака тако и народа њима потчињених, јесу врло интересни. Њих има врло мало у списима писаца, који су се