Srpski književni glasnik

356 Српски Књижевни ГЛАСНИК.

још може послужити као мерило за оцену њихове вредности. У њему је описан карневал просветкован у Цариграду 1524. год., који нас овде не интересује толико самим собом колико због места где је, и прилика у којима је, био прослављен. Зато ћемо га саопштити у главном како га је описао поменути Карло Зен ma по том, кад га доведемо у везу са њему савременим догађајима, видећемо како је велика вредност података овога рода.!

Од трговачких колонија у Цариграду, после његова пада под турску власт, у сваком погледу прво место say зимаше млетачка. Уговором од 18. априла 1454. год. млетачка република стече право, да њен дипломатски представник на Порти, се титулом „баило“, буде уједно старешина њених поданика у Цариграду, с правом да им суди и да се стара да заоставштина умрлих доспе до руку њихових наследника.“ И поред свих каснијих несугласица, сукоба па и ратова републике са султаном, не бише окрњене ове прве повластице, на темељу којих развијаше се колонија, чији су се чланови осећали довољно заштићени од насиља. Уговор републике с Турском даваше маха њеним поданицима, да пошто плате султану уштеђени проценат, слободно тргују, да њихови бродови слободно долазе у турска. пристаништа и из њих излазе, и да се слободно крећу и прибирају благо, које је постало извор раскоши млетачке.“

1 Ово писмо Зеново сачувано је у препису Дневника млетачког хроничара. Марипа Сануда, чији се ориђинал чува у Библиотеци Св. Марка у Млецима. 1882. год. отуда је било извађено и штампано у засебној књижици као уздарје приликом свадбенога весеља. породице Marcello- Agostini della Кеба под патписом MPeste date da Товеат е Уепелдат а Сопваппороћ пе! СатпоушШе 1524, паггаје de Сато Zeno viccђаПо, % Јаворо Corner, in lettera del 17. febbraio. Ouo ће бити објављено и у целокупном издању Санудова Дневника, који се од пре двадесет и више година издаје трошком della MR. Deputatione Veneta sopra gpli studii di Štoria Patria (у Млецима).

2 8. Romanin, Кома аоситеиаа di Venezia, Vol. IV, 598—9595. G. Ileyd, Ze colonie comerciali degli Jfaliani in Oriemle nel теао есо (уегsione italiana), Venezia, 1866, vol. I, 472—473.).

8 "Pawo.