Srpski književni glasnik

КАРНЕВАЛ У ЦАРИГРАДУ. 359

јама протканим златом и не мање скупоценим судовима. Таваница mag изгледаше као звездано небо, на. чијој је једној страни било сунце, на другој месец, а у средини се блистао грб папин са натписом (Летепе Рот. Мах. УП, гао заштитника. Флорентинске републике.

А кад је било на два дана пред бели четвртак, неколико Флорентинаца, као изасланетво, дађоше тадашњем млетачком поеланику Петру Зену“ и најучтивије позваше г: да им дође на свечаност заједно са евојим тајником. Млетачки посланик прими позив, ма да му се не иђаше једно због куге, која је тада у велико морила, те етраховаше од ње“ а друго што му ни године не допуштаху да пребди сву боговетну ноћ, колико ће трајати свечаност. Дакле, пристаде на позив, јер не могаше одолети великој и искреној молби Флорентинаца. Кад пак дође бели четвртак, сва колонија. млетачка искупи се у дому свога баила, одакле će посланик Зен у друштву с Али-бегом, Чауш-бегом и преко сто и шездесет Млечића крете у дом Млечанина Алвиза Грити-а, сина дужда Андрије Грити, који је стално живео у свом двору у Пери. И цела та поворка остаде тамо неко време, кад стиже једно изасланство Флорентинске господе, које јави, како ће на два часа после емркнућа доћи друго нарочито изасланство, да их поведе на свечаност.

И доиста, у речено доба велики број људи са запаљеним зубљама стиже пред двор Грити-ев, прими међу се посланика, Зена, а се њим и Турке и сву млетачку гоеподу и спроведе их до дома Флорентинског баила. Пред домом

ским, која ве десила поменуте године на бели четвртак. Обичајем су биле утврђене нарочите игре за тај дан, који је, како је горе речено, чинио део Карневала. ('Гаваии, Резе, ззеНасоћ, се тепе есе., етр. 17.—28).

8 Из Млетака у Цариград отишао је 7. маја 1523. год. са нарочитом дипломатском мисијом и о том свом путу и раду поднео је млетачком Сенату нарочити извештај. Овај Петар Зен био је отац горе поменутог Карла Зена, писца интереснога писма о Карневалу (Кшта!ао Fulin, Dia e diaristi ceneziani, 100—136).

9 Од куге беше умро и тадашњи млетачки баило Андрија Приоли, те на његово место за вице-баила би постављен послаников син Карло Зен (Кта!ао Pulin, 118).