Srpski književni glasnik

260 СРПСКИ КЊИЖЕВНИ ГЛАСНИК.

посланика дочекаше четворица султанових гитариста, који га свирком допратише до улаза у дворану, на чијим вратима Зена дочекаше Флорентински баило и његови суграђани и одведоше га у чело дворане. За овима иђаху она двојица отмених Турака а потом млетачка поворка, који такође бише уведени тамо. Одмах потом домаћин посади званице за сто, и Зену се поднесе вода за умивање руку. У челу стола заузе место домаћин, баило Флорентински; с једне му стране седе посланик Зен, се друге млегачки банло, а према њему Алвиз Грити. Остале пак званице распоредише се тако по дворани, да су на једној страни били Млечићи, на другој отмени Турци с позваним Перотима, а даље од њих Дубровчани, па Грци, и најзад у једној од одаја, поред саме дворане, до две стотине госпођа перотских заузеше место око постављених столова.

Гозба отпоче по церемонијалу, који је владао у Млецима, као и другде по Италији. Флорентинци су хтели да задовоље и изненаде своје званице, те се на сто стадоше износити много хваљена јела, еправљена од меса јелена, срна, пауна, јаребица и домаће живине, а потом гоеподеска трпеза би преплављена изобиљем од Ђђаконија, најбољег избора, што се заливало скупоценим вином, добављеним са у том погледу хваљених острва грчких и обала малоазијских. Уз то још жив разговор учини да званице једва осетише како су протекла пуна четири сата од како су сели за трпезу. А кад гозба би довршена и столови се дигоше, у дворану ступи неколико Циганчица, лаких и веселих играчица, које прво стадоше евирати, потом свирку заменише песмом, а најзад ударише у игру, врло омиљену код Турака, али која је за многе од званица била првина.

Игра је била врло допадљива и поглавита њена драж беше у необичној гипкости каткад одвећ есластвених покрета. тела, праћених покретима главе, укрштањем руку и врло изразитим покретом усана. Коврџава коса њихова лепршала се, и час се расипала по плећима а час заклањала лице; вито тело извијало се као змија, покрети су постајали све грациознији, и све то било је праћено звуком ка-