Srpski književni glasnik

362 СРпски Књижевни ГЛАСНИК.

Перота, која не потраја дуго, да би се званице што пре заложиле Ђаконијама са гоеподеске трпезе. Ранију напрегнуту пажњу сада замени веселост и ћеретање, али и овога нестаде на један мах, јер у дворани наетаде тајац. Кад се званице уклонише са средине дворане у страну, у њој се појави посланик португалекога краља са једном грдосијом од човека, где држи двојицу Сарацена у оковима. 'Гобожњи посланик португалекога краља. предетави се и саопшти како његов краљ шаље ову грдосију од човека са двојицом Црнаца. са острва Татиобана,!! ma кад се потом уклони из дворане, настаде извођење и последње пијесе Флорентинске забаве. У дворану дојурише коњаници на дрвеним коњима и се копљем у руци, између њих настаде бој и гужва, у којој се поломише копља,“ и кад се јунаци дизаху, би објављен завршетак забаве. Го је било управо на један езхат пред зору.

Тада званице етадоше напуштати дворану, и млетачки посланик са својима пође дома, нашто га домаћин испрати до врата, а Флорентинека. група приређивача са запаљеним зубљама. отпратише Млечиће до двора Алвиза Грити-а, где остаде Вено да се одмори од ноћног неспавања. Међутим млетачко друштво „Умерених“ задовољно лепим проводом код. Флорентинаца, али незадовољно што су га. они надмашили, не могући то отрпети, још то исто јутро одлучи да у име млетачке колоније приреде једно сјајно вече, којим ће се одужити Флорентинцима и надмашити их.

(Свршиће се.) Јов. H. 'Гомић.

И У то доба беше настало непријатељетво између Турака. и Португалаца, чему су се Млечићи радовали, надајући се да на рачун ових ојачају своју трговину на Истоку (Ши. Рип, ор. си. 112.).

12 Opa игра се дрвеним коњима била је омиљена у Млецима приликом Карневнала.