Srpski književni glasnik

5714 СРпски Књижевни ГЛАСНИК.

— Кад човек зна да не може да плати каргу, он не улази у воз; то је бар јасно.

Пошто је државни тужилац тражио благу примену закона, Смитеон би осуђен да плати двадесет и пет динара глобе у корист државне касе.

Ж. КУрРТЕЛИН.

(С француског превео Д. Л. ЉЂ.)

КЊИЖЕВНИ ПРЕГЛЕД.

СГРАНА Књижевност.

Оливер Кромвел, од Џона Морлија, 1900.

Ова књига, објављена октобра прошле тодине, прештампана је већ новембра у другом издању, а већ децембра у трећем издању. С тим књижарским успехом ишао је упоредо и књижевни успех. Критика је једногласно изјавила, да је то једно од најбољих дела о Кромвелу, и у исто време једно од најбољих дела које је до сада Џон Морли написао.

Енглеска се публика интересује за Кромвела може бити више него ма за коју другу личност из своје историје. Po без сумње за то, што је од евих енглеских великих људи Кромвел највише „националан“. У њему изгледа оличена англо-саксонска. раса са својим главним противуречностима, — са својим практичним емислом и евојим моралним екрупулама, са својом бруталном активношћу и својом еклоношћу за религиозни занос. Али, овога пута, енглеска публика није била радознала само да чује нешто ново о Кромвелу, него је била радознала још да чује, шта ће о њему Џон Морли рећи. Јер од толиких Кромвелових биографа ниједан, вероватно, није мање личио на њ него овај најновији. Кромвел, дух скроз религиозан, који је веровао да стоји у непогредној вези се Богом, и да све своје победе на бојном пољу дугује помоћи ес неба, — Морли, отворен атеист, који је некад реч Бог писао се малим почетним писмом. Кромвел,