Srpski književni glasnik

БЕЛЕШКЕ. 5395

сам Г. Недељковић „из евој памет дуздисаја“, што pekao Калча. На част му, али бисмо га молили да други пут таквих стихова поштеди сиротог Његоша. који тиме невин страда. Нека поштеди и „Летопис“ од тога. Јер је нама одиста жао што сарадници његови неће увек да укажу дужну пажњу том нашем врло уваженом и заслужено уваженом часопису. (П.)

Додатак Поменику. — Ове, 1931. године навршава се седамдесет година живота а педесет година рада на српској књизи нашега до сада најплоднијега књижевнога радника. Милана 7. Милићевића. Као нека јубиларна књига илоднога. књижевника. наштампан је ових дана, у издању Чупићеве Задужбине, овај „Додатак Поменику од 1888.“ У овој књизи, како сам писац у предговору напомиње, „прекађено је преко сто шездесет гробова знаменитих Срба, и на сваком гробу ужежен је ма и најмањи провлак, да ве колико толико осветли име и рад покојников.“ Управо, у овој је књизи забележено сто двадесет и једно име знаменитих људи нашега народа, који су преминули до краја 1900. године, и уза свако име су најопштије, често и сасвим суве белешке, махом узете из службених чиновничких лист“, и то чини први, главни део овога „Додатка“. У друPOM су делу иеправци и додаци о животу четрдесет шесторице наших знаметих људи, о чијем је животу већ писано

„Помеиику“ од 1888.

Ми ћемо се на ову књигу вратити. (— ч -=)

Ламартинове Белешке o Србији.“ — Један наш сарадник преводи на српски Ламартинове „Белешке о Србији“, које су штампане у његовом епису Voyage ei eh Orient, па како је дознао да је нешто од тих „Бележака“ преведено на српски и штампано у једном нашем старијем часопису, то ће бити особито захвалан ономе ко га буде хтео известити, преко нашега уредништва, где је тај превод угледао света (назначити натписе листу, годину и свеску).

(Н.)

Сћатев Гогзеаи. џез сћеттаз de fer du Balkan occidental. Paris, impr. Chaix, 1901. 8 ,, 19 erp., 6 kapToM. Писац ове брошуре, познати и осведочени пријатељ нашега. народа, говори о најновијем пројекту босанских железница, а нарочито о значајности крака Сарајево—Митровица, и тимочко-јадранској железници.