Srpski književni glasnik

410 Српски Књижевни ГЛАСНИК.

Хоћу поћи макар доћи нећу, Отићи ћу граду Цариграду, Погубићу цара од Стамбола....

Капетан подекочи с места.

— Доста, то је нова кривица. Ви нам тиме чините грдну несрећу, јер сад је наша земља у пријатељеким односима. се туреком царевином.

Марко зину од чуда. Кад то чу, у мало не паде у несвест. „У пријатељству с Турцима, па кога ме врага зивкају!“ мисли у себи, и не може да се прибере од чуда.

— Него, молим вае, ви сте починили силне кривице за које сте оптужени:

1. — 20 овог месеца извршили сте грозно убиство над Петром Томићем, трговцем, који ес шетао на велосипеду. Убиство сте извршили се предумишљајем, што сведоче сведоци наведени у тужби: Милан Костић, Сима Симић, Аврам Срећковић, и други. Покојног Петра сте, према тачном увиђају и лекарском прегледу, убили тупим тешким оруђем, а затим сте мртвацу одсекли главу. Хоћете ли да вам прочитам тужбуг

2. — Напали сте истог дана на Марка "Ђорђевића, механџију из B...., y намери да га по својој евирепој природи убијете; али је он срећно умакао. Томе уваженом грађанину, који је бивао и посланик народни, избили сте три здрава зуба. Према лекарском уверењу, то је тешка повреда. Он је поднео тужбу, и тражи да се казните по закону и да му платите отштету, дангубу, и еве парничне трошкове.

9. — Извршили сте убиство над двадесет жандарма и тешко сте ранили два ереска писара.

4. — Има преко педесет тужаба за покушаје убиства.

Марко не уме да проговори од чуда.

Ми ћемо овде ствар иследити, а дотле ћете бити у затвору овде, па ћемо после ствар спровести суду. 'Гада можете узети кога адвоката да вас брани.

у ИЗ