Srpski književni glasnik

4192 СРпПоки КЊИЖЕВНИ ГЛАСНИК.

Две године је тако трајала та судска процедура, и напослетку и касација оснажи преиначену пресуду, којом се Марко осуђује на десет година робије у тешком окову, а да плати све кривичне и судске трошкове, али не као политички кривац, јер је доказао да не припада ни једној политичкој партији.

Наравно да се за овакву пресуду имало на уму да је то велики народни јунак Краљевић Марко, и да је ово суђење јединствен случај. Најзад није ни била лака ствар. Нашли се у забуни и највећи стручњаци. Како ћеш осудити на смрт неког који је и иначе пре толиког времена умро, па се наново појавио с оног света 7

"=:

И тако Марко на правди Бога допаде тамнице. Како се судски и кривични трошкови нису из чега другог имали наплатити, то се јавном лицитацијом одреди продаја Маркова Шарца, одела, и оружја. Оружје и одело одмах откупи држава за Музеј, а Шарца купи трамвајско друштво.

Марка ошишају, обријају, окују у тешке окове и обуку у бело одело, и спроведу у град београдски. Ту је Марко мучио муке какве никада није ни мислио да може подносити. Испочетка је викао, љутио се, претио; али се постепено свикне и мирно преда судбини. И, разуме се, да би га за то време издржавања казне научили чему, и спремили за друштво у коме треба по издржаној осуди да дела као користан члан, почеше га мало по мало привикавати корисним пословима: Носио је воду, заливао баште и плевио лук, а доцније почне учити да прави бритвице, четке, кудеље, и вазда других ствари.

А. сиромах Шарац вуче трамвај јутром и вечером, без престанка. И он оронуо. Заводи се кад иде, а чим га уставе задрема, и сања можда срећно доба, кад је пио из чабра румено вино, носио у гриви златне плетенице, на копитама. сребрне потковице, на прсима златна силамбета, а узду позлаћену, — када је на себи носио у љутим бојевима и мегданима свога господара, и под њим стизао

Kiki ON pr ek.