Srpski književni glasnik

459 СРпски КЊИЖЕВНИ ГЛАСНИК.

гласом Даниловим за кнеза заснована је у Црној Гори српска обласна династија, што ће доцније имати знатних поеследица. за целокупни живот српски. Да се допусти то заснивање, јамачно је много била узрок несловенска и ненародна политика. тадашње олигархије у Србији и кнеза који је био на челу њој и земљи. — Настављајући што беше · почео владика Петар П, кнез Данило завођаше огњем и мачем над порушеном племенском слободом и самовољом прек и суров ред крутог апсолутиема. Нећемо овде оцењивати значај и последице тога рада за потоњи унутрашњи развој нове кнежевине ; али можемо као несумњиво утврдити да је нови ред дао земљи њој дотле незнанога јединства за наставак старе борбе „за крет часни и слободу златну“. Предајући сву власт у шаке кнезу, нови је ред етавио њему у руке сваки употребљиви делић борне снаге народне. Последице се брзо видеше кад прегршт Црногораца прими (1852—3) борбу с оним истим серашћером Омер-пашом, који две три године пре тога сломи бесне српеке Коленовиће по Босни и Херцеговини. (Опет пример како побеђују Срби кад бране слободу, а падају кад се боре за старе повластице ! Црногорци одбише све ударе Омер-пашине.

Али тежак се облак над Србе надави с истока, одмах затим. Русија беше још једном угазила у рат са султаном за одбрану потлачених хришћана. Ну средња Европа „задивљаваше свет“, а западне силе усташе против Русије а у одбрапу турску. И Црна Гора и Србија остадоше за време тих великих догађаја на миру; али народ српски (разуме се: православни део његов) преживљаваше духовно тешке дане. Страховите мене дугога кримскога рата праћене су с дубоким саучешћем. Крај рата, пораз руски, беше још тежи за духове српске. Њихна велика узданица беше сузбијена. Клонулост обузе духове који и без тога стењаху под крутом стегом немачком, талијанском, турском.

Још горе беше што порта султана Абдул - Меџида (1839—61), занесена незаслуженим успехом, хтеде раји показати да ће, после Москова, зло проћи и остале њене перјанице. 1858 године пође одабрана војска султанова против