Srpski književni glasnik

ПРЕГЛЕД НАЦИОНАЛНО-ПОЛИТИЧКОГ ЖИВОТА. 435

Црне Горе, на Грахово. Па ипак нађе она на Граховцу

неверовни пораз, који задиви ерпеки, словенски и туђи свет. Те победе црногорске разгоњаху, једине у оно доба,

мрак који се тада спушташе на суморно чело Србиново.

Али баш у тадашњим, по Србе и њихову националну мисао, врло неповољним приликама свест народна о ерпеком јединству, жеља за уједињењем веома бујаше. Спољашње су је неприлике истина могле неко време заташкавати, али не угушити. То јој јемчаху и духовне прилике у осталој Јевропи. Национално начело елављаше (1859—60) у Италији војничке и политичке победе, те даде Талијанцима уједињену отаџбину, оно је и у Немачкој све силније захватало духове, те плавило и све народе у Аустрији, па је дизало и Србе духовно еве више. Неће много проћи, па ће се и српске опште прилике на боље окренути, нешто под утицајем домаћега стања, као последица напретка унутрашњега, нешто услед повољних спољашњих догађаја и промена.

Пола године после победе на Граховцу окретоше «e на боље ствари у Србијн. Ненародна политика беше довела ону слабу и непопуларну олигархиску владавину до пропасти. То је и снађе крајем 1858 године, те народна династија буде враћена Ha престо. Владу прими најпре стари Кнез Милош, а по његовој смрти кнез Михаило (14 септембра 1860).

У исто се време догоди знатна промена и у Аустрији. Што је талијанска народна идеја, потпомогнута. Француским оружјем, победила 1859 године Аустрију и ненародну полику њене владавине на ломбардским пољанама, то донесе те Бахов систем паде, а слобода поче мало добивати маха. Лакше почеше дисати и сви аустриски Срби.

IV.

У то доба већ нема јачега трага покрајинској подвојености међу православнима. Општа се народна свест веома осилила у њих. У католика а у муслима није тако. Нарочито је верска подела још јака. Муслими су непрестано изван струје новога живота српскога и јевропскога. С католицима је доста боље. Опште националне идеје, затим

28