Srpski književni glasnik

ПРЕГЛЕД НАЦИОНАЛИО-ПОЛИТИЧКОГ ЖИВОТА. 435

од консерватисма, клерикалисма и ћесаровачкога лојалиема прошлих колена и њихових вођа. Што већа, што шира, у свима правцима, слобода српском народу у Аустрији — то је непосредни објекат њихова рада; сталпа духовна веза са свима Србима и са Словенима и са свима који слободу љубе — то је белега њихова рада; ослобођење и уједињење српско — то је њима, после пекога времена, крајњи циљ коме треба тежити. Зато Милетић војује противу назадњака у крилу самога народа; зато он војује пре противу Бахова и сад противу Шмерлингова Беча; зато он у сваком свом говору и у сваком свом чланку проповеда мисао о потпуном јединству српском, без цепања на вере, на покрајине. За његову мисао политичке границе не постоје; он спрема ду хове да те преграде топ и сабља. сасвим оборе између Срба. То се први пут јасно и пред светом исказала и објавила мисао општега ерпскога ослобођења и уједињења.

Што је Милетић проповедао, томе је међу државницима. у слободном делу ерпеке отаџбине представник, вољан да мисао изврши, био кнез Михаило. Србија за његове владе усваја, као своју политику, идеју ослобођења народнога, она хоће да приступи остварењу њеном онако, како први устанак беше против Турске приступио, много инетинктивније, 1809 године. — Уз Михаила пристајаше и владар друге српске државе, кнез Никола, синовац и наследник кнеза Данила, кога смаче 1860 године убилачка рука. Настављајући стричеву политику борбе се Отоманском Царенином, а млад годинама и одушевљен песник, Никола беше готов да пристане и поднесе сваку жртву, борећи се уза свога старијега. брата.

Брзо, пошто кнез Михаило и кнез Никола ступише на престо, беху зулуми туреки додијали народу у горњој Херцеговипи, а граховска. победа занела га те скочи на оружје под Луком Вукаловићем. Тај устанак потпомагаше. Црна Гора, те султан пошље Омер-пашу да је савлада (почетком 1862). Отпочеше крвави бојеви, у којима се Црногорци и Херцеговци јуначки одупираху надмоћном нападачу. Православни Срби ода евуда праћаху се напрегнутом. пажњом

2H*