Srpski književni glasnik

450 СРпски Књижевни ГЛАСНИК.

да видети у колективном суверенитету, у праву на учешће у избору представништва у народним скупштинама.

У Француској, у погледу политичких права која су данас у сили, женама се не признаје право учешћа у изборима, и следствено не могу бити ни уписане у гласачке спискове нити могу истицати своје кандидате.

У Енглеској као да би се по неким изворима могло закључити, да су Енглескиње ХУ и ХУТГ века имале ово право учешћа. Но ово је местимично и није оставило никаквог дубљег трага, тако да је доцније сасвим ишчезло.

У новије доба Енглеска, потресена Француском револуцијом, осетила је јак покрет, организације тајних удружења биле су прекрилиле Енглеску 1815, и ту су жене играле знатну улогу. Академски радикализам, од своје стране, подржавао је права жена.

Улазак Џон Стуарта Мила у парламенат обележаван је као знак да ће се дати право гласања женама. Силне су молбе биле упућиване парламенту од стране жена. Бил за изборе био је измењен 1867, но женама није било дато никакво право.

Но, и ако приврженици у Великој Британији за еманципацију жена нису успели, они су се осећали задовољни тим што је ово било остварено 1881 на једном забаченом крају британског царства, на острову Ман-у. Ово острово лежи у ирском мору ближе Шкотској, има 54.000 становника, језик и раса је келтијска. Ово је острово некад имало своје „краљеве“. Енглеску ту представља један управник, кога краљ наименује. Управа је на острову самоуправна са два дома. Законе које изгласају ове скупштине потврђује краљ без парламента енглеског, који се у то ништа не меша. По овоме закону признато је право женама да гласају, и то онима које су еопетвенице непокретних добара а плаћају четири ливра штерлинга пореза (100 дин.).

У Сједињеним Америчким Државама, нарочито после грађанског рата и ослобођења црнаца од ропства, за политичку еманципацију жена настале су повољне прилике.

Под председништвом (бе гтапе расправљено је уставно

аи у ~