Srpski književni glasnik

ОЦЕНЕ и ПрРИкаАЗИ. 69

ран ca глумачког гледишта, ја ћу најзад зажмурити и пред Ечегарајем и пред старим Скрибом, ма да тај шпански драматичар има претерано личан начин посматрања ствари у животу и њихове логике.

ДРАГОМИР М. ЈАНКОВИЋ.

ОЦЕНЕ И ПРИКАЗИ.

Описетљ на рлкописитђ вљ библиотеката при св. Синодљ на бжлгарската црква вљ Софил. Описа и нареди Е. Спространов»т. Софил, државна печатница. 1900. — 8", 234.

За сразмерно кратко време скупило се у Софији, које у Народној које у Синодеској Библиотеци, доста велики број рукописа, и обе те збирке ево већ имају наштампане п своје каталоге: збирку рукописа Нар. Библиотеке описао је пок. Св. Буловић у «Споменику» Срп. КраљАкадемије ХХХУП, а Синодска је описана у овој засебној књизи.

Ова. је збирка — вели у предговору г. Спространов

— постала тиме што је почетком 1896 св. старцима у Синоду пала. на ум лепа мисао, да се пиемом обрате епа хијским властима. да покупе по црквама и манастирима све старе књиге, којима се више не служи, и пошљу на чување у Синодску Библиотеку. Резултат те окружнице био је да се до сад накупило 137 рукописа и ст. штами. књига, и 20 мањих одломака, а прилози стижу непрестано п даље. Ово нарочито пстичем с тога да се види како код нас до сад још никоме није пала на ум таква мисао, те су тако многи рукописи по нашим црквама и манастирима као непотребни забачени и пропали, а што их још које где и има, леже у прашини, док их први несретан случај не упропасти.

Hm ова. збирка, као um она у Нар. Библиотеци, нема