Srpski književni glasnik

ОцеЕНЕ и ПриИкаАЗИ. 71

Има јот једна слаба страна ове књиге, а та је што нема никаква регистра. Али како се ова збирка рукописа непрестано увеличава, то сз надамо да ћемо ускоро добити и другу свеску каталога, па би у њу могао ући и регистар од ове сада прве свеске.

ЉУБ. СТОЈАНОВИЋ.

Јован. Н. Томић: Последње две године живота. и рада харамбаше Baja Николића Пивљанина (1684 и 1685 год.). По архивеским подацима написао — —. Београд. Штампано у штампарији Краљевине Србије. 1901. Стр. 3%. (Прештампано из Проеветног Гласника за јануар и фебруар 1901. год.).

И овом својом расправом изнео је г. Ј. Томић нову једну слику из живота нашега народа у оно доба, када је акција народне снаге добијала израза већином у ситнијим подузећима у којима се трошила п сатирала готово без пкакве своје користи. И ако ситна и незнатна по важности својој према целини борбе, слика је ова и занимљива. и поучна. У њој је писац вешто и пластички описао рад једне хајдучке чете, коју је млетачка република у јужном српском приморју знала вешто да употреби као своје оруђе у борби против Турака. И ова чета је на свој начин служила републици, док није првих дана месеца. маја 1685 г. разбијена на Бртијељци, где је јуначки погинуо и њезин харамбаша Пивљанин Бајо.

У опису две године рада и борбе ове Бајове чете, огледа се тип хајдучког живота и борбе у српеком приморју. Млетачка република, кад год јој је требало, узимала. је под најам хајдуке и њихове чете, да се боре против Турака и да директно и индпректно служе њезиним интересима. Те чете, састављене из храбрих и окретних људи, добијале су помоћ од републике и вршиле су већа подузећа по налогу и упутству млетачких чиновника, али су у извођењу и мањим подузећима радиле на своју руку.

У чудном положају било је према такој чети српско становништво оних крајева, особито за време већих са-