Srpski književni glasnik

72 СРпски Књижевни ГЛАСНИК.

везничких акција против Турака. Агенти разних држава ровили су и наговарали на. устанак, хајдучке чете бориле су се против Турака и елужиле непријатељима њиховим; они су се према Србима понашали као према непријатељу ако нису уз њих пристајали или их помагали. Уза све то долазила је још инстиктивна борба за одржање, природна тежња. за слободом и мрзост према непријатељу вере и племена.

Али хладан разум и груба реалност гонили су на други пут. Наде на помоћ и ослобођење рушиле се, агенти хришћанских држава враћали се онима, који су их послали, дипломација је констатовала да је у ње мање снаге но добре воље и решавала сва питања онако како је могла, хајдуци се повлачили у горе или гинули или се склањали, — а маса српског становништва остајала је на својим огњиштима са женом п децом, да сама расправи и своје пи туђе рачуне с Турцима и да им сама плати и за преварене жеље своје, и за акцију европеке дипломације, и за рад хајдука.

Та дилема, то је трагична црта свих синова нашега народа, који су од ХУГ века па до наших дана осећали, мислили и борили се...

И онај део историје нашега народа који представља борбу с Турцима бива све разумљивији. Тај период је један од најзанимљивијих и најважнијих и уједно један од најзамрипенијих, али он неће бити објашњен патриотским декламовањем и површним, разметљивим писањем, него солидним M озбиљним радовима, каква је ова и какве су махом све расправе г. Ј. Томића. Ја хотимице нећу да исписујем садржину ове занимљиве. расправице O IIOследње две године живота и рада Бајева: нека је сваки кога. занима. наша прошлост и судбина Бајова сам прочита.

(Ст. СТАНОЈЕВИЋ.

Славлнекји Вђћкљ. Вееславанскји оргапњ дла врушснеша и зашцитр_г славинскихљ ~ кулљтурнихљ. интересовљо распространенји русекаго MBDIKA и дла пооцренји торго-