Srpski književni glasnik

74. СРПСКИ КњижеВНИ ГЛАСНИК.

— Изипла је петнаеста свеска Забавника Српске Књижевне Задруге. У њој је цела трећа књига. Рата и мира Л. Н. Толстога, у преводу M. Глишића. С овом је свеском завршена. трећа година «Забавника», која Je читаоцима дала завршетак прве књиге Дикенсова «Давида Коперфилда» и завршетак прве књиге и целу другу и трећу књигу «Рата и мира». Нова година «Забавника» (1901) донеће четврту књигу Толетога. и другу Дикенса, и тако ће читаоци добити крајеве оба ова дела; сем тога штампаће се ове године и збирка одабраних приповедака Алфонса Додета. (—р.)

= Шене и деца Стефана Првовенчанога. "Тако ce зове «прилог критици извора за српеку историју XIII века», од Љ. Ковачевића, који је оштамнан из [,Х Гласа Академијина. Расправа има 64 стране, а приказана је била Академији пре шест година. У њој показује писац: да се Стеван само два пута женио, и да је од прве 'жене Јевдокије имао једну кћер. Комненију, и два сина, Радослава и Владислава, краљеве; а од друге жене Ане Дандулове да је имао два сина, Предислава (потоњега архијепископа Саву П) и Уроша, краља, и једну кћер (мајку Калојана Севастократора). Сем тога академик расправља питање о времену оснивања српске самосталне архијепископије и о времену, приликама и начину како је Стеван венчан краљевским венцем српским. Многобројне · ситније ресултате у овој расправи не можемо овде ни набројити.

(—?-)

= «Цетињска Читаоница» и «Гореки Вијенац» покрећу као свој орган Ањижевни лист, који ће Црној Гори заменити досадашњу «Лучу» и њене преходнице. Добили емо први број новога листа, и желимо му успеха. Уредништво истиче књижевни национални програм, а из осталих књижевности особито обећава неговати везе с руском књижевношћу. Нека се ово доследно и врши, па ће «Књижевни лист» учинити услугу и нашој књижевности изван црногорских граница, којој he такође добро доћи, ако уредништво буде главну пажњу обратило оним појавама српскога. књижевнога и осталога живота које су Цетињу најближе, те их они могу лакше пратити него радници по даљим центрима. (—м—)

— Примили смо, да је прикажемо, књижицу Јове Костића из Пожаревца: Косово— Гаково и Обреновићи. 'То