Srpski književni glasnik

УмеЕТНИЧКИ ПРЕГЛЕД. 467

тако одличног глумца. Г. И. Станојевић (игуман Максимије), у евакој врсти комада као у својој кући, развеселио нас је својом комичном игром и наслађавао је нас својим пријатним баритоном. Г. Раја Павловић (Лансло) био је и овом приликом пријатан и симпатичан и по гласу и по игри. Г. Капелник Покорни управљао је певачима п оркестром вешто и сигурно, и ако му је нарочито хор много слабији био од пређашњих.

О симфонијском концерту који је био приређен у Нар. Позоришту, и о будућем концертирању Г. Алфреда Гринфелда и г-ђе Марије Горленко-Долине, говорићемо зајелно у једном од идућих бројева.

0. M: ОЦЕНЕ И ПРИКАЗИ. Noradounzhian, Сбађге! ЕКеплат. — Recueil

·d'actes internattonaux de Fempire ottoman. 'raitćs, convenftions, arrangements, dželarattons, protocoles, procčš-Verbaux. firmans, bćrats, lettres patentes et autres documents relatifs au droit public exterteur de la Тигуше. Tome deuxicme.: 1789—1856. Neuchatel, Attinger ftreres; Paг18. Ртећоп, 1900, на Ben. S-gu, erp. LXXI — 512. Craje 20 динара. :

Кад се појавила на свет прва књига. овога Зборника међународним аката отоманскога. царства, ми емо имали прилике да се дуже задржимо на значајности зборника међународних уговора у опште, на најглавнијим европским зборницима посебице, а нарочито на оним зборницима, у којима су прибрата документа која се тичу отоманскога царетва (Дело, 1898.). И том смо приликом истакли међу послелњима као најглавнији, по начину приређивања и избору унетих докумената, а и најјевтинији, те према томе и најкориснији за нас Србе, Зборник правнога са-

30%