Srpski književni glasnik

БЕЛЕШКЕ.

КЊИЖЕВНОСТ.

Језиковна. настава у служби. општег образовања. тако се зове дело Д-ра Јосифа Перкмана које је посрбио Момчило Иванић п најпре штампао у ODO UTO (y 1. и 9. св. за. 1900. т. и у 2. 3. и 4. св. sa, 1901. r:), a за Тим оштампао и у засебну књигу са жељом „да тим послом одговори једној од осетних потреба, поименце: како да се предавању језика у опште, а на првом месту српскога, да што рационалнији правац, којега држећи се да гимназијски ученици изнесу из школе што више п што дубљега књижевнога знања, те да се тиме отклони тежак прекор од српске средње школе, да из ње излазе ученици недовољно књижевно образовани.“ Иза приступа, у коме писац разлаже, шта је циљ образовања у средњој школи и како учење језика одговара томе циљу, пружајући градиво за естетично, интелектуално и морално образовање, нарочити је одељак посвећен наставним огледима, у којим се примером показује како треба обрађивати наставно градиво, ако се хоће да достигне циљ образовне наставе складан развитак свих људских способности.

Како је и у нас новим наставним плановима раскинуто са старим традицијоним начином у предавању матерњега језика, ова ће књижица, пуна тачних погледа и добро обрађених примера, допета моћи одговорити горе обележеној жељи преводиочевој и ми се не устежемо топло је препоручити евима наставницима који желе да су им предавања у складу и са прописима програма и са захтевима методике.

= Др. Пикола Ђорић, окружни лекар у Неготину, који је досад као песник поглавито радио на лирској и драмској поезији, јавља да ће ускоро дати у штамну ] књигу свога великог епа „Косово.“ У позиву на претплату Г. Ђорић напомиње да је на емишљању плана и удешавању грађе радио целе две деценије, а од пре три године почео је већ и обрађивати прикупљени материјал Ова 1 књига имаће 15 табака вел. осмине, на лепој и скупоценој хартији, а биће јој цена 3 дин. (круне). Изићи ће из штампе крајем априла ове године.