Srpski književni glasnik

(ГРАНИ ЈА. 449

закони важе, а који су одбачени... Ја држим, господине, да у томе лежи савршенство и култура једне земље ! доладе министар на завршетку.

— Имате право, господине министре; и странци вам морају завидети на тако мудром уређењу.

Ускоро се поздравим са господином министром и изиђем на улицу.

На улици ме изненади непрегледна маса света што се у групама таласа са свију страна, скупљајући се пред јелном великом кућом. Свака од тих великих група људи истакла своју заставу, на којој је исписано име краја из кога је народ у групи, а испод тога речи: „За Стралију све жртвујемо“ или: „Страдија нам је милија и ол свиња !“

Улица добила нарочити свечан изглед, на кућама истакнуте беле заставе са народним грбом у среди, све радње затворене, а сваки саобраћај прекинут.

— Шта је овог упитам радознало једног господина на улици.

— Свечаност. Зар нисте знали7

— Нисам.

— Па о томе се пише по новинама већ три дана. Наш велики државник и дипломата, који има великих и огромних заслуга за отаџбину, а п пресудни утицај на спољну и унутрашњу политику наше земље, имао је јаку кијавицу, која је излечена милошћу Божјом и искреним заузимањем стручних лекара. те сал то неће сметати великом и мудром државнику да сву своју бригу и старање посвети Ha добро и срећу ове намучене земље и да је поведе још бољој булућности.

(Свет се окупи пред домом великог државника у толикој маси да п киша најача не би, од људи, жена и деце, могла пасти на земљу. Људи поскидали капе, а у свакој групи је по један коме из џепа стрчи написан родољубиви товој.

П на балкону свога дома појави се седи државник,