Srpski književni glasnik

(СТОРАЛИМЈА.: 495

провести у читаоници, где чита (или му читају ако није писмен), а сем тога им чиновници држе предавања о савременом рационалном обделавању земље.

— Па кад онда раде у пољу 7 упитам.

— Е, видите како је. У почетку изгледа тако. Ово је спор начин, који ће у први мах изгледати неподесан, али после ће се тек видети благотворни утицај ове крупне реформе. По моме дубоком уверењу најглавније је да се прво теорија добро утврди, па ће после ићи лако, и онда ће се видети да ће се све ово време проведено у теориском изучавању привреде стоструко надокнадити. Треба, господине мој, имати јаку основу, темељ здрав, па подизати зграду! заврши министар, и од узбуђења обриса зној са чела.

— Потпуно одобравам ваше генијалне погледе на привреду, рекох одушевљено. |

— И тако сам таман лепо распоредио пет милиона динара: пет милиона на чиновнике, један милион хонорара писцима за уџбенике из привреде, један милион на заснивање библиотека, и један милион на дијурне чиновницима. То је таман пет.

— То сте дивота удесили!.. Доста и на библиотеке трошите.

— Е видите, ја сам сада издао распис, да се сем привредних књига набављају и уџбеници за грчки и латински језик, те се сељаци после пољског рада могу учећи класичне језике облагорођавати. Свака читаоница има Омира, Тацита, Џатеркула и вазда других лепих дела из класичне литературе.

— Дивота ! узвикнем с раширеним рукама, и одмах устанем, те се поздравим с господином министром и пођем, јер ми већ бучаше глава од те велике реформе, коју нисам могао схватити.

(Наставиће се.)

РАЛОЈЕ М. Домановић.