Srpski književni glasnik

Књижевни ПРЕГЛЕД. 25]

књижици „Римска историјографија за време републике“ Г. М. Мајзнер у „Колу“ од прошле године. Г. Лукић је потпуно доказао неоенованост примелаба својих противника (за примедбе Г. Лазића, он је, у осталом, то довољно казао већ у свом првом чланку, те је овај одговор био готово излишан) и још показао да Г. Мајзнер, према својој несолидној спреми (докази г. Лукића за то могу се лако јако умножити; на пир. чланак о грчким лиричарима у „Колу“ од 1901 препун је сваковрених нпогрешака), нема права да оцењује друге. Оба одговора Г. Лукића написана. су објективно и лепим језиком.

Као 98 свеска књига за народ из задужбине Петра Коњевића изишла је П евеска популарне расправе Занати, Занатлије и цаш. народ, у којој осим кратког приступа има дванаест одељака. Писац само у накраћим потезима претреса. поједина питања која се тичу заната и занатлија, а ретко документира и доказује своја тврђења чему је поглавити узрок што је књига намењена читаоцима из народа. Има и неких занимљивих података који се односе на стање занатлијетва у другим земљама. И ако погледи пшичеви. нису увек тачни, ни опажања. дубља, ипак књига има вредност за читаоце којима је намењена.

Дечје шаре, књига за забаву и поуку мушке и женске деце, са 100 слика. Приредили Кат. П. Шарчевићка и От. Ј. Николић. Издање двор. књижаре Мите Стајића у Београду. 1902. Стр. 152. Цена 1:90 дин. — У овој књизи изнесено је врло много разноврених игара које nema пграју у пољу п у кући. Поред тога пма. рачунских задатака, погађалица, и других _ разних забава. Писци нису успели да свуда текст буде јасан деци, али у великом броју описа довољно је и добро речено како се која игра изводи. Како су дечје игре у сваком погледу важније од вештачке гимнастике, то ће ова књижица бити деци од. користи, јер ће њоме моћи да прошире своје знање појелиних игара.

Голуб, календар за 1902 год. (год. ХИТ) штампан је у Цариграду у штампарији Синова А. Зелића. Има 95 стране, а цена му је 1 грош. У њему је штампана лепа прича сарадника нашега. листа Р. Домановића. (иротињека, слала. Има две гатке, једну народну и две уметничке песме и неколико басана у стиху m прози. Од чланака