Srpski književni glasnik

БЕЛЕШКЕ. 559

Доле у друштву с њим прерадио у драму свој роман Фромон млађи и Рислер старији (ова ce драма и у нас представља). У осталом овај роман п ако није добар, доста је забаван, те ће извесно наћи доста читалаца у нас, као што их налазе и ужасни подлисци у неким нашим вечерњим листовима.

O pouku slovenskega jezika. Njega dosedanje smeri in bodoča naloga. Spisal Dr. Fr. le ić. Na svetlo dala „Mlovenska Solska Matica" v Ljubljani. 1902. Map.baso израђен прилог раду за словеначки језик, просвету и културу. О књизи вреднога проф. Илешића донећемо свакако опширнији реферат.

Универзитет за. јеврејску науку. — Ог. Sınger y Ibyјорку. чијом је заслугом основана пространа енциклопедија „Jewish ЕпеусТораефа“ и који је много урадио за јеврејску науку, прогласио је недавно на једној свечаности у његову почаст, да је намеран извршити велику задаћу: основати у Њујорку по угледу на евроиске универзитете универзитет за. јеврејску науку. На њему ће се обделавати само поменута наука; али се ту неће спремати јеврејски теолози. Универзитет ће пмати три факултета: за јеврејску религију. за јеврејску историју и јеврејску литературу. С обзиром на то, што ће елушаоци бити разних народности професори ће предавати енглески, немачки, руски п јеврејски. Универзитет ће бити необично лепо удешен. Средства за то дају неколико јеврејских богаташа. у Америци. Универзитет ће се отворити крајем ове године, ако се само до тога доба нађе ловољан број погодних учитеља.

Босна с Херцеговина, тако се зове мала брошира, коју је на 2 ском језику издао у Петрограду Јан. Ј. Спасојевић. То је управо предавање, држано 20 октобра прошле године у Словенском добротворном Друштву, у којем се писац постарао изнети 200 ширу руску публику праву слику стања православнога дела босанскога становништва. Нарочиту је пажњу поклонио семетњама које се чине православљу, да би се, на његову штету, дало маха ширењу католицизма. И ако у овој брошири неће наћи ништа ново, онај део руске публике којп је прочитао дело Харузине, ипак ће она бити добродошла ширим