Srpski književni glasnik

554 СРПСКИ Књижевни ГЛАСНИК.

слојевима. рускога друштва које се интересује за судбом своје балканске браће. Вереким и политичким невољама, којима су изложени Срби у Босни и Херцеговини, могло би се по мишљењу пишчеву, статп на пут само тако, ако би се успоставила пећека патријаршија, „под коју би требало да подпадне п босанско-херцеговачка црква“ и даровала овим српским покрајинама потпуна унутрашња аутономија под. покровитељством Султановим.

Ми ћемо ускоро имати прилике да се опширније позабавимо о овом питању, јер су се у последње време и угледни западни пиеци озбиљно запнтересовали положајем у Босни п Херцеговини. Тако је познати византиолог Сћ. Глећ! посветио у своме делу Еп. Мед еггапиее резултатима аустријске окупације у Боснип и Херцеговини, а у последњој књизи Revue des deux Mondes публикован је о истом питању чланак И. 7. Поније, који као да се у закључцима не слаже са Леом, по чијем мишљењу Аустрија својом дваестогодшињом управом пије оправдала у њу полагане наде.

У мартовекој свесци „Дела“, ес којом је „Деле“, у власништву и под уредништвом „Др. Драг. М. Павловића, почело ове године поново излазити, објављен је одговор Г. Бож. Прокића на неповољну оцену нашега сарадника Г. Ст. Станојевића у 23 броју „Срп. Књиж. Глаеника“ о расправи „Почетак Самуилове влале.“ Одговор је од стране уредништва пропраћен овом напоменом:

вај је одговор био предан уредништву „С. Књ. Гласника“, али није био примљен за штампање у листу. Ми га доносимо не само због значајнога питања, које се расправља, него и зато што сматрамо да треба бити предусретљив кад се итд... Напоменућемо и то, да је Крумбахеров „Византиски часописе“ дочекао једним рефератом еаевим друкчије чланак Г. Прокића, но референат .Срп. Књижевног Гласника.“

„Срп. Књ. Гласник“ није објавио одговор Г. Прокића с тога што његово уредништво није ишло да одговор Г. Прокића доприноси што ново решењу питања које се расправља. Што се тиче „реферата“ којим је .Визант. часопие“ „еаевим друкчије дочекао“ расправу Г. Прокића, он је изишао у рубрици ..Библиографске белешке“, п осим садржаја, у коме се каже шта. је писац „хтео да докаже“ („sucht nachzuwelsen“), He „aje ни једном речју ни добру ни рђаву опену о расправи Г. Прокића (ђЂ. Вулане. Ле већу ЋЕ ВАХ mpt. 1 ur о ју,