Srpski književni glasnik

ТРИ ПРИЧЕ РАДОЈА М. ДОМАНОВИЋА.

„Краљевић Марко по други пут међу Србима: Данга: Вођа.“ Од Радоја М. Домановића. Издање књижаре Вел. Валожића, 1901. Цена: 0.50 дин.

(2.)

Приче ћемо прегледати редом којим иду п у књизи, који је, све у свему узевши, m ред којим оне иду и по њиховој вредности (полазећи од добрих и илући бољима).

Прва је међу њима Краљевић Марко wo друг пут међу Србима. Она. је најмање добра. од ових прича, али је имала највише успеха. Шта више, може се рећи да је ретко кад прича имала у нас тако брзо и толико успеха. „Краљевић Марко“ је читан по целом Српству, више листова га. је прештампало, штампан је одмах у књизи, и био је неко време предмет књижевних разговора. „Данга“ и „Вођа“, међутим, који су од њега приметно бољи, остали су према њему скоро неопажени.

Како велике успехе справља шира публика, није чудо ни што се „Краљевић Марко“ толико допао, ни што су „Данга“ и „Вођа“ имали сразмерно тако мало успеха. Пре свега, „Краљевић Марко“ је више хумористична прича но сатирична, а шира публика ће хумористичне приче Увек претпостављати сатиричним, баш п онда кал буду слабије од ових последњих. Сатире, нарочито кад нису реторски обојене, не могу никад да учине тако јак утисак као каква снажна драма или мелодрама, или као каква патетична. прича или роман ; нити могу тако да заголицају и да занимају као каква комедија или шаљива прича. А широј публици су снажни ефекти једини приступачни. Сатира, затим, сама по себи, има мање вредности за ширу публику, која у књижевности тражи забаве, у најужем смислу ове речи, и: ретко кад има својих мисли о ства-