Srpski književni glasnik

707 СРПСКИ КњижеЕВНИ ГлАСсник.

одевирати, јер је она прошла горе и од драме. Г. Бинички, коме француска музична литература мора бити није позната, нашао би у њој, без икакве муке, замену за ону облигатну своју Сен Сансову „Мртвачку игру“.

У нашем позоришту учестале су прославе, а на жалост и смрти. У овом месецу опростиле су се с публиком Г-ђе Гргурова и Лугумерска, а умро је стари глумац Ђура Рајковић. Са Рајковићем нестаје један добар део честитости у Народном Позоришту, један изредни пример оног етаринског савесног вршења дужности, које га. колико знам из свог личног искуства, није остављало ни у старим данима, кад му се приближивало време одмору. На велику жалост, тај заслужени одмор постао је за њега наскоро онај вечити.

Одласком Г-ђе Гргурове у пензију закључује се јелан одсек у псторији српског театра. Г-ђа Гугурова везана. је за београдско позориште од његовог постанка, п готово би се могло говорити о њеној школи, толико јој је утицај истрајним и непрекидним радом био јак. Он се и данас осећа и осећаће се још нема сумње. И тиме пме Милке Гргурове добија шпри значај, и могуће је да ће у петорији наше опште културе бити помена о степену до кога је она, кад је била у пуном јеку, довела српеку глумачку вештину.

У Г-ђи Лугумерској губи Позориште марљиву, уредну п веома скромну глумицу. А што је најважније она му је могла још служити, у толико пре што, услед њеног пензионисања, оно данас нема ни једне глумице за озбиљне старије улоге.

ДРАГОМИР М. ЈАНКОВИЋ.