Srpski književni glasnik

УМЕТНИЧКИ ПРЕГЛЕД.

Концерти: — А. Гринфелд. — Београдски војни оркестар. — Г-ђа Горленко- Долина.

Прошлог месеца приредио је А. Гринфелд у Народноме Позоришту једно клавирско вече, које нам је дало уживања. ретке врете.

А. Гринфелд је вештак европског гласа, и нама не остаје додати ништа ново оценама са толиких позваних страна већ поодавно изреченим. Ми се дакле задовољавамо да констатујемо да су у тог човека у највећој мери сједињене све особине које чине савршену уметничку снагу.

Његовом вештачком, непогрешном савлађивању клавијатуре у погледу техничке виртуозности и богатога владања. тоном, придружује се уметничка моћ појимања, као и одличне диспозиције за петинско осећање музике, отменост духа, велика јачина воље и необична приљежност, и музичка образованост која залази у најскровитије тајне уметничког стварања. На тај начин се у Гринфелда развио онај његов осећај стила ретке чистоте п јасености.

У програму је било пет тачака. Мозартову Сонату А дат — ту просту, јасну и милу музику — одевирао је са савршеном корекцијом стила, много укуса, и ванредним осећајем. У другој тачци, у којој је било више бројева, нарочито се одликовао Брамеов Интермецо ор. 117. Под рукама вештаковим он је бпо права поезија у тоновима. У трећој тачци је била Шуманова Новелета А диг op. 21, даље: РаршШоп, ор. У. и као додатак „Сањарија“, опет од Шумана. Грпнфелд је. као што је познато, један од најјачих тумача Шуманових, а то је и овог пута сјајно показао, особито у „Сањарији“, која је, без сумње била најзначајнија тачка овог вечера. Да се осети необична