Srpski književni glasnik

ОЦЕНЕ И ПрРИКАЗИ. 711

натег народа. Олржало је се п њих по планинским селима, а међу њима и таквих, којп су по постанку врло стари. О њима нам пише г. Ивановић, онако, како су пре двадесет година били и изгледали у јелном делу Црне. Горе.

У његовим ..Покајницама“ имамо опширан опис жаbeba за мртвима, и других за српску

фолклорну KIbHжевност корисних опажања. Добит ће бити ако г. Ивановић продужи и даље рад на познавању живота нашег народа.

ДР. М. ВБ. СмиљаАНИЋ.

Право Мањина, од др. Ђорђа Јелинека, професора. на хајделбершком универзитету, превео Ђорђе М. Јосимовић. Оштампано из „Бранича“. Цена 0'30 дин.

Сулећи по њеном наслову, могло би се мислити да се ова расправа бави питањем о сразмерном предетавништву. Али њен је значај много шири. Јелинекова је намера била расправити да ли у опште већина има права наметнути своју вољу мањини, — и ако она тога права не би имала, којим би ередетвима мањина. могла обезбедити своју самосталноет. Јелинек ематра владу већине као нужно зло; по његовом би укусу већма било кад би се ствари тако удесиле да се ништа не одлучује простом већином гласова. него путем споразума између разних група у друштву. Прихватајући једну чувену теорију Стјуарта Мила, и он доказује да Оп влада већине, ничим неограничена, могла постати озбиљна препрека напретку, пошто се новим идејама. увек прво једна мањина, и то незнатна, одушевљава. Јелинек, затим, помиње случајеве где политичке странке представљају разне вероисповести или разне народности; ако би се ту начело о влади већине строго применило, добила би се, у практици, тиранија најмногобројније вероисповести или народности над евима другим вероисповестима или