Srpski književni glasnik

Око са УмЕТНИЧКОГ ГЛЕДИШТА. УЉА.

носа, у дубину увучене и покривене обрвама као надетрешницом, :

Ну овај положај очију може, истина само изузетно, и да се промени. Тако, у јако кратковидих млалпу људи, у којих су очне јабучице јако продуљене, налазимо да прелазе испод самих обрва п тако постају избуљене. Овакове пзбуљене очи налазимо, додуше, само пролазно п у неким случајевима афекта, као што је јака љутња. Тодолази услед тога што се тренутно загати крв у великим судовима, што су у очној дупљи, и тако потисну и избуље очи. На еваки начин да избуљене очи, ма да их налазимо и у неким античким уметничким делима (Аполон од Тепеле), нису лепе. Чеиће пак виђамо да су очи упале у очну дупљу. То бива нарочито у таковим случајевима ако су очне дупље дубоке а масно ткиво што окружује очне јабучице, ипшчезло више или мање, услед. болести или старости.

У погледу величине очију има се рећи, да она не завнен од њих самих (јер је врло мала разлика у томе), већ од отвора што граде очни капци. Овај пак отвор очних капака зависп од величине горњег капка и уласка у очну дупљу, као и од положаја очију у њој. Према томе, ако је очни отвор већи биће п очи веће, и обрнуто... Велике очни, у опште може се рећи, само ако нису избуљене, лепше су п пмају више живости но мале очи. Шта више, мале очи биће ружне ако се налазе на широком нли још дугуљастом лицу.

Кад мирно гледамо п очни су нам капци обично отворени, горњи ће канак још увек покривати мали сегменат рожњаче а доњи ће само додиривати рожњачу. Када смо пак у афекту, онда ће се рожњача цела видети па чак и један узани део беоњаче. Ово ће бити нарочито у том случају. ако се очи јако отворе услед удруженог дејства чеоног мишића и подизача обрва.. Тада се н обрве издигну п кожни набор који је покривао горњи очни капак растури. Овакав израз виђамо у људи

који су се изненадили (отворно очни од радости) или јако