Srpski književni glasnik

Белешке о Великим .БУЛИМА. 131

полптику спада благостање народно, просвета, финансија, економија, правда, лична и имовна спгурност и т. д., а све то мора интересовати човека од науке п уметника, јер ни једно ни друго није ради себе сама, већ ради људи.

Неоспоран је факт да се баш велики људи у науци и књижевности, песници и уметници, баве политиком, и да они нису индиферентни спрам догађаја који се дешавају у њиховој отаџбини или ван ове. Не може се тврдити да се политиком баве сви, али да се велика већина бави, то је факт. Бавити се политиком значи или се интересовати догађајима политичким, изјављивати своје одобравање или неодобравање, ипли се убрајати у извесну групу политичку и бити активан у политици, А што је најглавније, велики су људи независни у политици, они слабо маре за похвале и покуде, долазиле оне озго или оздо.

Шта је друго до политика нагнала (окрага да испије чашу отрова; — није ли политика отерала праведног Аристида из његове отаџбине2 — А због чега је, ако не због политике, велики песник талијански Данте провео 29 годпне у изгнанству, и као изгнаник умро је у Равени, па га чак та иста политика и на смрт осуђивала 7 — Славни сликар Микел-Анџело био је протериван и осуђиван због политике, п морао је да бежи због тога из своје отаџбине. Указом од 30 септембра влада је огласила Анџела. и. другове за разбојнике, п кад је доцније давата амнестија, он је био искључен из ње. AHџелово је име нераздвојно од задобивања независности његове отаџбине Фиренце. Он је био тај који је руководио одбраном Фиренце. — Сервантес је се бавио политиком, и у дворским и племићеким круговима био. је врло омрзнут, а његов бесмртни „Дон Кихот“ може се узети као највеће политичко дело, којим је Сервантес огласио рат целом ондашњем друштвеном и политичком уређењу, и пемејао га као нико до тада ни од тада. Од политике није се клонио ни енглески философ. Тома Хобее, који је као противник Кромвелов морао да бежи

9 ~