Srpski književni glasnik

говорити доцније кад будемо прелазили целу српеку sp U 5 гелију прошлога века, па ћемо се задржати само на јед- ке. ном моменту његова. рада који је ван сумње симпатичан. : То је његов рад 1849 и 1550 године у Дубровнику, кад је он. уређивао забавник „ОДшћгоутк“, потпомаган од чи- 17, х таве једне зец Аубровачкох песника и deo.

имати ризике да се свију њих дотакнемо, и да на Taj < А начин пепишемо један лист из провинциалне књижев O Ура

=“ Др

| a

сти о којој у нас није много писано. 4 ГИ : : i ј. : а и |. „У У уда Година 1845 koja je Ha cro страна развила живље | 4 кретање у политици и књижевности, изазвала је један 15.

мали симпатични покрет п у Дубровнику. То је први значајан покрет од како је Аустрија завладала овим ата ринским градом и Далмацијом. To је. у осталом, ои по 58 крет сасвим различан од оних који су постајали за времена републике. Препорађа се Дубровник тада, и осећа се у заједници са Србијом и осталим словенским зеаљан 28 Увића се истинитост оне идеје којој је Љубиша! Доцније, тако лепу а просту форму дао кад је рекао: „вријеме 3 ла ce једном отресемо старинског саможивства, иоле уђемо у шире јато; да се нијесмо лучили од свакога, (по Ји | иосили и осамили како спуж У својој кори, Ne би. нас туђин притпскивао по давио“. - a У то време искупило се ; прихинне коло књижевника и учених људи у Дубровнику. Сем ђЂана, ту је био: 1 АЛитун Казали, Мато Водопић, Иван-Август. aan

19911) описујући познате Кастеле епљетске и Tporupene, caomi како јој је њен путни ној, показивао: „сто ту, у Кастелу Виз Ур дела је Добрила, а опде у опој капели сахрањена. је ea Миленком; Миленко и Добрила за нас су Ромео и Јулија“. Ot прича целу историју ових неерећних љубавника, која. се с; повом драмом, и додаје да се то може наћи у поменутом ) тија. — "Тај роман. је изашао као 63—65. свеска. „drvatske. али га ми нисмо имали у рукама.