Srpski književni glasnik

тежи, и они немају више ни црна хлеба. Једино што их

47к СРПСКИ Књижевни ГлаАСНИК.

говца са књижевношћу. елавних и декорисаних глу пака, славољубиваца. трулих од комедијашке таштине. Он не напала брутално противника: он га скоро глади и мази; љубазан у почетку, он га јелним убодом такне у сакривено осетљиво и слабо место, и онда га почиње убијати свирепо-лалном иронијом, пакоеним обилазним реченицама. отровом који кашље из шаренога цвећа. Дело овога туховитог, јасног и елегантног писца знатно ће допринети нужном очипћењу. књижевне. критике у транцуској, „Donatienn'e.“— Ре ене Базен је један од најодлич- ] pujux млађих француских романсџера: његов лепи роман“ а, „Земља. која умире“ привукао је општу нажњу п обезбелио му лепо место у савременој књижевности француској, Месеца фебруара изишао је у Паризу његов нов. роман Донасиена, опет из сеоског живота, који опет ~» испитује дубоке економске узроке због којих сељак напушта земљу и евој традиционалан живот и бежи у ве лике вароши, нарочито у Париз. Многи економисти и романејери забављали су се тим предметом, али Рене Базен знао је ла га обнови, да му да нарочиту драж, неки особити интиман чар. Роман се дешава у Бретањи.

Сељак Хуарн и његова жена Донасиена ca очајањем |Z д глеле у булућност своју и своје троје деце. Земља се о, исцрила. закупнина велика, живот с дана на дан све

подржава To је њихова узајамна љубав п нада да ће јелнога дана боље бити. У томе тешком тренутку понуде Донаспени место дојкиње у Паризу. Беда је нагони ла прими, и муж остаје да рали земљу сам, а: јелине ра- MOCTM у свом мучном и тешком животу, У Паризу лена и зарава. Донаспена, у уголном животу, заборавља. мужа. зао 4. и децу, оставља своје место, пост aje љубазница једнога S човека. па другог, и тако даље. А Хуарн тегли и пати | због дугог лутања своје жене. Праћен својом децом, он лута по селима и тражи посла и хлеба; он тако! среће | У, 7 јелну жену, скитпицу као и сам што је, она му по 4 ја стаје љубазница, п. настањује се са њом у једном. папу КЕ а штеном мајдану, Донасиена случајно лозна да јој A : живе у бели. Мајка се були у. woj. Opa се, скрушена. разнежена, враћа мужу, налази га осакаћена. и остаз пљена, и постаје понова добра жена и лобра. мајк ка. = Ова трезвена драма из евакидашњега живота + сочних и снажних ецена, и писана је проетим и искрени али врло емотивним стилом.