Srpski književni glasnik

~ БЕЛЕШКЕ.

излазити због материјалних незгода, и надати се да ће га претплатници боље од сада потпомоћи. „Караџић“ ће излазити у тромесечним свескама на 4—6 табака велике осмине са проширеним програмом. Цена је листу 5 дин. на годину.

Физнолошија. крви. Из предавања „Ip. Boj. КЕ. Ђорђевића, в. проф. Вел. Школе. (Прештампано из „Српског Архива за Целокупно Лекарство“, 1909). Београл. Штампано у Државној Штампарији Краљевине Србије. — У овој малој књижици која броји 58 страница, изнео нам је писац крв са физичког, хемијског, анатомског и физиолошког гледишта. Сем тога обратио је пажњу на велики значај крви и њену физиолошку улогу за време живота. Поред тога дотакао се узгред и патологије крви као и многих метода испитивањем крви у физполошкој радионици. С тога држимо да ће ова књижица наћи читалаца и ван домашаја и ван ученика Упоредне Анатомије п Физиологије на Великој Школи.

Календар „Оађтоучпт1Кк“ — У издању Српеке Дубровачке штампарије А. Пасарића изашао је Ош го хnik, kalendar za godinu 1908 (112 erp. 8* — Cijena 50

рага). Поред календарског дела, корисних бележака. у

књижевном делу има чланак Г. Спире Калика: „Дамјан

Јуда (Зуда), тиранин дубровачки“, псторија једног кнеза

дубровачког који је тежио да завлада републиком као

“самодржавни господар; затим превод Мопасанове приче

„Мегдан“ (превео П. П.), и народна песма „Саг 1 Сапса Кагози етадиа“, прибележено у Конавлима.

Србија. пред грговинским. уговорима. -— Из „Дела“ олштампани су чланици Др. Момчила А. Нинчића у књигу под насловом Србија пред трговинским уговорима. Ова политичко-економна расправа садржи пет одељака: Садашњи трговински уговори — Економни напредак Србије Измена у трговинској политици Немачке Царевине — Привредни односи у Аустро-У гарекој — Пред новим трговинским уговорима — Додатак. Књига је са 120 страна на великој осмини.

Нови. Србобран. — За време оних немира летос у Загребу, када су Хрвати хтели да материјално униште