Srpski književni glasnik

98 СРпски Књижевни Гласник. са Хипократовом главом, између два велика посребрена свећњака, под стакленим звонима дугуљаста облика. На другој страни ходника беше Шарлова соба за рад, мала соба од прилике тест корака широка, са једним етолом, три столице и једном наслоњачом. Још неисечене свеске „Речника медицинских наука“, чији се повез беше прилично искварио у читавом низу продаја кроз које су прошле, испуњавале су готово саме собом шест редова једне библиотеке од чамовине. Мирис од запршке пролазио је кроза зид, за време прегледа болесника, онако исто као што се и у кујни чуло како болесници кашљу у кабинету и причају историју своје болести. Затим је долазила, водећи непосредно у двориште у коме је била штала, једна велика запуштена соба која је имала пећ, и која је сад служила као шупа за дрва, као ћилер, као магаза, пуна старе гвожђарије, празних буради, неупотребљивих пољских алата, чију употребу није било могућно погодити.

Башта, дужа но шира, између два зида олепљена блатом, на којима беху разанете гране од кајсија, пружаше се до једне ограде од трња која је раздвајаше од поља. На средини баште био је сунчани сахат од шкриљца, на озиданом постољу; четири уске леје, засађене кржљавим дивљим ружама, окружавале су симетрично једну четвртасту леју која је, са својим домаћим поврћем и растињем, више одговарала практичним потребама. Сасвим у дну, под јелама, начињен је био од гипса један свештеник који чита молитвеник.

Ема се попе у собе. Прва није била намештена; али друга, соба супружничка, имала је постељу од махагонија, у алкову са црвеним завесама. Једна кутија од шкољака. стојала је на орману као украс; а на столу, у близини прозора, био је, у једној боци, букет од поморанџина цвета, увезан тракама од беле свиле. То беше букет младин, букет прве жене Шарлове! Она га погледа, Шарл то примети, узе цвеће и однесе га на таван, док је Ема, седећи у једној наслоњачи (око ње су размештали