Srpski književni glasnik

и E: и

да Ре | +

ди ДЕ %t

и и „. .::: " ,

а и“

A ти Ћи

Див OR иу

Она је слала болееницима. рачуне за лечење, у писмима. врло лепо састављеним која нису личила на рачуне. Кад. су, недељом, имали кога суседа. на вечери, она је налазила начина да изнесе на сто какво особито јело, правила. је вешто на виновом лишћу пирамиде од шљива, служила. кувано воће у тањирима, па чак говорила како“ ће да купи чаше за испирање уста после јела. Све то“ доприносило је много угледу Боваријевом.

Шарл је напослетку почео себе више уважавати што има такву жену. Он је се поносом показивао у трпезарији две мале скице од ње, израђене оловком, које беше урамио у рамове врло широке и обесио о зид на дугачким зеленим гајтанима. При изласку из цркве после службе, виђали су га на његовим вратима у леним везеним папучама.

Он је долазио кући касно, у десет сахата, кашто у поноћ. Тада је тражио шта за јело, и како је елушкиња у то добе већ спавала, то га, је. служила Ема. Он је. евлачио капут да би вечерао удобније. Причао је кога је све срео, у којим је селима био, шта је коме преписао, и, задовољан сам собом, јео је остатак јаније, чистио сир, љуштио јабуку, исепијао своју боцу с водом; затим би отишао у постељу, легао на леђа и захркао.

Како је дуго носио памучну капу за спавање, марама му се није држала на ушима; зато му је коса у јутру била разбарушена по лицу и сва бела од паперја из јастука, чије би се узице преко ноћ одретшиле. Он је. вечито носио јаке чизме, које су доле имале два велика набора око чланака, док им се горњи део настављао право, затегнут као да је у њему дрвена- нога. Боље и нису за село, говорио је он. Ари

Његова. мати одобравала је ову штедњу, јер она 5 га је обилазила. као и пре, кал је код ње била каква иојача бура; међутим стара. госпођа Бовари као да. није. IL трпела. своју снаху. Чинило јој се да је она некако сувише отмена за њихова имовно стање: дрво, шећер и свећа, то је ишло као у каквој великој кући, а силан жар у кујни. 5