Srpski književni glasnik

СТАРА СРПСКА ЦРКВЕНА АРХИТЕКТУРА

И ЊЕН ЗНАЧАЈ. ay

У трећи период HpkBeHOT rpabepHHapcrBa Ha српском земљишту увршћујемо оне грађевине које су подигнуте од почетка владавине Кнеза Лазара па до потпуне пропасти српске државе.

По времену узев, ова се деоба, или прелаз из другог периода у трећи, не може строго поставити, управо рећи, не може се тачно казати, кад престаје извођење грађевина из другог периода и кад настаје трећи. По смрти Душановој, српска држава почела се распадати, те су неке њене јужне и источне покрајине ускоро или постале васалне или су потпуно потпале под турску управу, док će северна пола. српске државе још неко време самостално одржавала. И као што није до сада готово ништа тачније утврђено у погледу старог ерпеког црквеног грађевинарства, исто се тако до сада не зна ништа поуздано, да ли су у тим покрајинама, у то доба, од распада српске државе подизане и какве црквене грађевине. Има трагова по којима се може закључити, да су и у то доба распада, а и доцније, постале некоје прквене грађевине, али је све то магловито и неодређено јер је неиспитано и непроучено. По тим траговима, може се нагађати да су те грађевине имале карактер византијских грађевина другог периода. По тој претпоставци дакле може се узети да су и за владавине Кнеза Лазара, а и доцније, у тим јужним и источним српским покрајинама подизане црквене грађевине у византијском стилу, а да се оне могу и даље ематрати као продужење другог периода, пошто носе п његов карактер.

– Друго је нешто што нас упућује да црквене грађевине из доба. Кнеза Лазара и доцније ставимо у један, засебан период, а то је њихов особени карактер у архи-