Srpski književni glasnik

НАУЧНИ ПрРЕГЛЕЛ. 287

облик, и надати је се да ће он бити добар за наше приmake. Могли би само приметити да наше Министарство Просвете може да организује рад на школској хигијени "тако како би он био од опште користи за целу земљу. Тај посао не би био тежак, а међутим је врло потребан кад се само има на уму како стојимо са физичким васпитањем наше школске омладине.

Г. Др. Мицић је говорио „о сифилису у округу тимочком“, тема која нас у Србији може јако да занима. Из посматрања Г. Дра Мицића излази да. не треба бити песимистички расположен према садашњем стању ствари. — Сифилис долази у ред оних болести које се зову „народне болести“, и она као и туберкулоза тражи доста озбиљног рада у коме се кеса не држи стално затворена. Некада је рад на сузбијању сифилиса био, чини нам се, доста енергичнији но сада.

Једно питање које тражи чешћу реч јесте питање Г. Дра Чеде Михајловића „О општем лечењу о. општинском трошку“. Нагласив све тегобе које постоје за правилно и благовремено лечење нашега народа, Г. Др. Михајловић предлаже да. се уреди лечење о општинском трошку. Можда нису тачне све поставке Г. Дра Михајловића, али само питање је од врло великог значаја. Мислећи о њему изгледа нам да и оно стоји у вези са питањем саме организације санитета општине, среза и округа. Крај организацији на основици аутономије не би било тешко извести коју мисао Г. Дра Михајловића. Нешто слично овоме већ имамо у санитету Рускога Земства, за који се може слободно рећи да још понајбоље одговара народним потребама. Здемства су у Русији, као што је познато, организована на оеновици аутономије, и санитет је аутономан, не стојећи, тако рећи, ни у каквој јачој вези са државном управом. Радећи аутономно он ради са једним завидним успехом.

Општински лекар Г. Др. Кујунџић радо се занима санитетско-полицијским проблемом. У овај мах он се занимао једним питањем тог проблема „О проституцији у

25%