Srpski književni glasnik

БЕЛЕ Еј 399

има свега 2200 дела: у 5000 свезака, а од тих 119] дело у 3183 свеске добивени су од појединаца, писаца и пријатеља просвете. Управа Библиотеке обраћа се сада са нарочитом молбом на нишке грађане да јој помогну било новцем, било књигама. А остале наше окружне вароши

УМЕТНОСТ.

Посета Прве Југословенске Уметничке Изложбе. Од 5 септембра до 5 новембра за време трајања Изложбе, продато је улазница од | дин. (за „још“ се“) 857 ; улазница од 0,50 дин. 8.300; улазница ол 0,20 дин. (за ђаке) 1.205: свега је продато улазница 10.362. Каталога је продато до 2.500 комада. Најмање је било посетилаца 15 септембра, 102; највише 9 септембра, 1.305. Благајна је добила свега 6.498 динара.

ЧИТУЉА.

Барон Адолф д' Аврил. У Копјеру, у округу Сене-Оаз, у Француској, 14 октобра, умро је барон Адолф д'Аврил, у својој осамдесетој години. Барон д'Аврил био је дипломатски агент француски у Букурешту, делегат у Дунавској Комисији, и на Цариградској Конференцији, најзад као опуномоћени министар у републици Чили. Са службом махом у страним земљама, он се много бавио страним народима и њиним књижевностима. Писао је студије о шпанском Романцеру, данашњој Арабији, источним црквама. Бавећи се по европском Истоку, он је обратио нарочиту пажњу на наше прилике и на нашу народну књижевност. Још 1862 појавио се једном књигом о односима источних пркава са Светом Столицом у Pay (Documents relatifs aux ćglises de POrienf, considćrćes dans leurs rapports avec le Saint-Sičge), MW TO JeNmO JOJKHвело је три издања, последње 1876. У Revue francaise de Ićtranger et des colonies umcao je о српеким црквеним питањима (пе restauration religieuse en Serbie); y Revue des questions historiques 3a 1895, umnagak Les ećglises autonomes et autocćphales. Ox mera je m ucropujeka cryjutja Xpwuafauexa Op6uja (La Serbie Chrćtienne) omraMnmano 1896 из Кеуџе де lOrient chrčtien. Y Revue d'histoire Фрјотапаше чешће је писао о нашим политичким и књижевним приликама, међу осталим о списима Г. Стојана Бошковића, Матије Бана и Нићифора Дучића, о српско-турским ратовима, о берлинском "уговору.