Srpski književni glasnik

ТицијаАНнОВ Син. 409

треба да ради, и одлучи се на две ствари: прво да од Бјанкине поврати кесу, и друго, да послуша савет који му је сињора Доротеја у шали дала, то јест да напише сонет о овој својој авантури. Он одлучи, у осталом, да тај сонет, кад га буде написао, преда својој куми, која ће га без сумње показати лепој непознатој. Без оклевања, он одмах поче извршивати свој двоструки план.

Пошто је лепо закопчао своју долампцу и брижљиво наместио своју капу на уво, он се погледа прво у огледало да види пзгледа ли лепо, јер му је прва намера била да понова лажним љубавним изјавама заведе Бјанкину, и да од ње лепим измами кесу; али се убрзо ману тога, помишљајући да ће тако само појачати љубав у те жене пи створити себи нову досаду. Он се одлучи да. учини противно, одјури к њој што је брже могао као да је љут; спреми се да јој одигра једну очајпу сцену п да је толико поплаши да она у будуће буде мирна.

Мона Бјанкина беше једна од оних плавих Венецијанака с црним очима, чија се мржња, у свим временима, сматрала као опасна. Од како је онако рђаво поступао с њоме, Пипо није добио никаква гласа од ње; она је епгурно у тишини припремала освету коју му је наговестила. Било је дакле потребно да се учини одсудан корак, ма због тога зло било веће. Она се спремала да пође, кад јој млади човек стиже до куће; он је заустави на степеницама, и натера је да се врати у собу.

— Несрећна жено! узвикну он, шта сте учинилиг Разорили сте све моје наде, и освета је ваша потпуна.

— Благи Боже, шта вам се то догодило“ упита запрепашћена. Бјанкина.

— Још питате! Где је она кеса што рекосте да сте ми ви послали 7 Смете ли још да тврдите ту лаж“

— Шта марп јесам ли слагала или нег ја не знам "шта је ес том кесом. |

— Погинућеш или ћеш ми је дати, узвикну Пппо и нападе је. И не водећи рачуна о новој хаљини коју је спрота жена као нарочито лепу тек била понела, он