Srpski književni glasnik

ЗЕМЉОРАДНИЧКЕ ЗАДРУГЕ У СРБИЈИ. (Кра).) П.

Задругарство је, дакле, последица новога начина производње у земљораду.

Под новим начином производње разумемо примену свих оних техничких и научних изуметака који су дали земљораду индустријске особине, тј. особине производње за тржиште, производње која се не умара, која влада собом, подешавајући како каквоћу тако, донекле, и количину производа према тржишним приликама и потребама.

Али је задругарство првенствено ствар ситних при вредника. Ново оруђе производње у земљораду захтева у првом реду већу радну спрему, а затим и више средстава за рад него што је то било потребно за времена ранијега оруђа производње. Ако је газдинство велико (крупно), онда се ово новачење врши лако и брзо уз припомоћ великих капитала. Напротив, ако је газдинство мало (сптно), та се новачења. не могу никако друкчије извршити до удруживањем много ситних привредника, или просто задругаретвом, које с тога и долази у економеку погодбу за примену новога оруђа производње у ситном земљорадлу.

Али не треба ствар схватити сасвим буквално. Рекли смо ла је залдругаретво производ нове земљорадничке технике, и да нов начин производње захтева јачу спрему и јача средства него што се то у појединаца може наћи. Међутим, и задругаретво од своје стране утиче на нов начин производње. Онде где таква производња није још продрла, ту је задругаретво њен најбољи пропагатор и пионир, и оно врши ту мисију у толико лакше и успешније у колико има начина да у исто време прилагоди и