Srpski književni glasnik

ЈЕМЉОРАДНИЧКЕ ЗАДРУГЕ У ОРБИЈИ. 427

што ново оруђе производње обухвата. Разуме се да ће набавка бити у толико боља. у колико буде потпуније уређена. Набавка, на пример, на ситно, никако не може бити пробитачна. С тога се препоручује удруживање меених задруга у окружне MH главне савезе, који врше улогу великокупаца, тј. користе се својом великом куповном снагом да постигну најниже цене. Тако исто, по себи се разуме, да с организовањем ове набавке мора ићи и уређење подеснога кредита, пошто у томе и лежи олакшица и подобност целога система, да мали сопественик олако дође до свеколикога модернога оруђа производње а да не мора тога ради да пада у зеленашке дугове, који су тек права и највећа опасност за ситну својину и ситан рад на селу. И пскуство и наука утврдили су да је за земљорадника најпогоднији онај кредит који је у његовој непосредној близини, који му даје могућност лаке контроле, којп је, дакле, у његовим рукама. Такав кредит је једино тзв. задружни кредит, тј. кредит без спекулативна смера, који се ствара ради земљорадника а не да другоме неком, из земљорадничкога џепа, прибавља добит.

4. Затим, задругарство има да организује набавку животних намирница, или, другим речима, ла утиче на појевтињавање живота на селу, који је, као п набавка новаца, због зеленаша и интережџија дућанџијеких, јако поскупео. Има људи који важност овога задружнога рада још довољно не увиђају; међутим, он је много важнији него и сама набавка новаца, јер новаца чак сваки земљорадник не потребује, док без животних намирница, ма како потрошња на селу била ограничена и мала, не може да буде ни једна кућа.

5. Задругарство је, даље, позвано да организује прераду спровина које земљорад даје, те да користи од тога рада припадну земљорадницима. Ту долази: прерада млека, прерада воћа, прерада зрневља, прерада сточних производа, или другим речима: млекарске, воћарске (и виноградарске), млинарске, хлебарске итд. задруге.