Srpski književni glasnik

434 СРпски КњижеВНИ ГлАСНИК.

више слободе у кретању. По томе пропорционалност води слободи, слобода. је само резултат пропорције. По томе све виши живот јесте испољавање све више пропорције органа. Што је савршенија пропорција појединих делова тим је виша хармонија, тим је екладнија музика живота. Пошто код већине људи претеже чулно, животињско, телесно, над хуманим, разумнпм, духовним, то код већине људи не може ни бити праве слободе, правде, истине, ни морала. Тако се и највиши разум провлачи само као танак конац кроз огромну масу факата и знања.

И као што у људским мислима правда заузима врло незнатно место, тако је мало има и у садашњем људском друштву; мала мањина друштва узима половину тековине од свега рада друштва и народа, као што је било и у свима античким и класичким друштвима. Тако је неправде много више него правде, те је и сума болова људеких много већа од суме радости његових.

Пошто је тако мало пропорције код људи то је мало и добра, а много више зла. Отуд је и у животу човекову много више трагичног него веселог; све у историји човековој — народи, друштва, државе, институције, борбе и револуције — долази у област трагедије, док је у комедији број карактера ограничен; трагичко обухвата врло велики круг човекова живота и историје.

4. Тако неоргански свет са свима својим снагама стоји према органском свету у истој пропорцији у којој стоји органски свет. према човеку; — у којој стоји телесни, чулни, животињеки живот човеков према племенитости и духу, у којој стоје они који мисле према ономе који би разумео све. И кад би се та пропорција ствари у свету могла изразити цифрама, она би од прилике изгледала као

1,000.000.000.000.000 ::: 1,000.000 :: 1000 :: 10 :: 1.

18. Пошто ранијега има све више, доцнијега све мање, то све раније заузима све више простора, доцније све мање.