Srpski književni glasnik

2 СРпски Књижевни Гласник.

само да му је душа све више везана за тело и телесни живот, зависи од њега и служи њему, него му је и дух све више везан за чулно, за чулна опажања и утиске; што је виши дух све је слободнији, све мање везан за чулно, за спољне, непосредне утиске. Тако су први појмови, и први погледи човекови на свет, везани потпуно за утиске из спољне природе, постали су под непосредним деловањем нрироде на човеков дух. И што је ранији, нижи ступањ религије, то су и божанства све ближе човеку, све се непосредније уплећу у живот људски, и све су више везана за стварно, материјално, као и што је ранији ступањ духа, знање и мишљење све је. више везано за религију. Тако су и прве цивилизације потпуно везане за спољну природу, развијајући се непосредно на основу спољних, природних погодаба.

Пошто је све раније везано све краћим и јачим везама, то све раније има све мање слободе у кретању.

23.

Пошто је раније све мање сложено, све више просто, све ближе везано, то је све раније све више само једно, једна нераздвојна целина.

Као што је митеко стање првобитна целина људског духа, тако је и род људски првобитно једна целина, као што и сви људи чине само једну зоолошку фелу, док психичких фела има више.

По томе све доцније све је више само део м све мањи део.

Пошто је раније све више једно, то има све мање делова и елемената. А пошто је раније све више само једна велика целина, пошто је раније све веће, то се све велико и цело може видети и разумети само из све веће даљине, тј. са све веће висине. Све даљим процесом историје све раније повлачи се у све већу даљину, пада у све већу дубину, делује из све веће дубине. Прве творевине могу, се видети само са велике висине историје. Пошто је раније све веће и правилније, то се свака пра-