Srpski književni glasnik

460 СРпски Књижевни ГЛАСНИК.

ција“, о којој говори Зола у свом предговору, донети и код нас какав плод!

Епизодне су улоге готово све добро игране. Од главних Г. Руцовић је једини успео да од Лантија створи један интересантан тип, који није далеко од истине. Г. Гавриловић је био на погрешном путу. У почетку усиљено наиван, доцније је све више личио на великога господина, који за собом има бар пет векова аристократског порекла. И једно и друго каква иронија за једног париског радника/!

ПрРОВИЗОРНИ.

ПОЛИТИЧКИ ПРЕГЛЕД.

КРИЗА У ВАСЕЉЕНСКОЈ ПАТРИЈАРШИЈИ.

Кризе у васељенској Патријаршији врло су честе. Повод за њих увек је један и исти. Сваки члан Св. Синода цариградске патријаршије, полазећи из своје епархије у Синод, мисли да буде Патријарх; сви су Синодални прво Грци па после православни ; Порта има право надзора и мешања у послове цариградске патријаршије поред свега тога што су Патријаршији дароване од Султана силне привилегије које јој обезбеђују донекле самосталност у раду. За последњих седам година било је десет пута патријаршијеких криза а четири промене на патријаршискоме престолу. Последња промена довела је патријарха Јоакима Ш који је пре двадесет година био једном васељенски патријарх.

Уман и мудар Грк, овај се калуђер одликовао попустљивошћу према негрчким народностима у питањима црквеним. Због своје попустљивости је некада сишао са престола, а због ње је пре, релативно, кратког времена био изабран поново за патријарха, јер је струја попуштања владала међу Оинодалним који су бирали патријарха. Његова попустљивост је изазвала од његова сту-