Srpski književni glasnik

514 СРпоки Књижевни Гласник.

списа дум Луке Павловића. Целу збирку није успео спремити, и ако је у два три маха на послу ревносно радио ; делови њени остали су вероватно у његовим хартијама. Из ње је нешто и публиковао; то су песме: „Даворија врху смрти Марка Краљевића“, .„Свијем диклам у прољеће“, „За прхут од главе лијепе госпоје“, .Почетак сједине његове госпоје“ и „Уста хвали своје госпоје“. Прве од тих песама публиковао је да би дао пробе, огледе свога издања; последње, да би колико толико саопштио из збирке, коју се већ, спречен болешћу и пословима, није надао да ће кадгод издати. „Нека пропадне, говорио је он кад му је примећено да ће његова збирка, на тај начин распарчавана, пропасти; нека ми пропадне и та збирка, кад је и толико друго пропало“. Бавећи се тако проучавањем дубровачких рукописа, он је, сем поменутих Ђорђићевих песама, издао и два три друга стара списа, кратка у осталом ; то су два важна писма дум Стјепана Бузолића дум Ивану Стојановићу, пет писама Никше Градића истоме, и извесне записке и наредбе републике из ХУ пи ХУЈ века (све еписи из заоставштине дум Ивана Стојановића) и једна биографијица Марина Кабоге“.

Сем побројаних радова који више спадају у област науке, Фабрис се бавио и онима који непосредније припадају књижевности. Он је написао три књижевна портрета, или есеја, или уопште већа чланка о неким чувенијим приморским писцима нашим старије генерације,

1 риђгоушк, календар за 15098, crp. 186; Dubrovnik, Ka. aa 1899, crp. 101; Dubrovnik, Kaxt. 8a 19.0, crp. 144, 145; Srgj, 1903, Op. 923.

+ Btojanović, Kazali, Buzolić'(Dubrovnik, 1900, 0Op.49, nojumicTak): Pisma Nikše Gradi dum Ivanu Stojanoviću (Dubrovnik, 1900, Gp. 43, nompucraK); Nekoliko zakona inareЧађа dubrovačke republike iz XVi XVI vijeka (Dubrovnik, кален. за 1901, стр. 140): Marin Kaboga Kordica (Dubrovnik, кален, за 1900, crp. 169). — Cew rora Je noji HacnoBow Matrikula bratstva ву. Pranceska u Štonu (Dubrovnik, Kan. 8a 1599, стр. 160) прештампао важан ћириловски докуменат који је Г. К. Јиречек Hamao (Aichiv f. slav. Phil, XXI, 539}.