Srpski književni glasnik

БЕЛЕШКЕ. 559

динара могу се имати похвалне оцене у свима знатнијим листовима и постати славан Ниса

Шта се чита у Енглеској. — Један енглески писац чинио је анкету код књижара и издавача, да сазна која се врста дела данас највише чита. По одговорима које је добио, ствар стоји овако: романи се траже као и до сада, али се тражња озбиљних, научних књига јако повећала. Најрадије се читају дела о природним наукама. Збирке стихова готово се никако не продају, изузев ако не носе име тројице или четворице познатих песника. Као ознаке извесне промене у духовима може да послужи чињеница да је један књижар у стању да прода за неколико недеља неколико стотина примерака Гледстонова Живота од Џона Морлиа.

Историја књижевне критике. — У октобру изишла је у Едимбургу трећа и последња свеска историја књижевне критике од професора Џорџа Сентбери. Писац радије говори о критичарима, но о самој критици, и то више о француским критичарима но о немачким. Гетеа проучава нарочито као критичара Шекспира. Од Немаца хвали још Хајнеа, Шопенхауера, Грилпарцера и Нова-

лиса, којега назива Шоелијем критике. Највише места

дато је књижевној критици у Француској у Х1Х веку, методама Сент-Бева, Тена, Шерера, Жила Леметра, Фагеа, и осталих књижевних критичара. Од ове школске године Сентбери је отпочео на едимбуршком университету куре историје књижевне критике.

„Срце“, од Едмонда де Амичиса. — Талијанска издавачка кућа браће Тревеес, приликом публикације 301 хиљаде књиге Едмонда де Амичиса, 11 Споге, које је изишло 1886, поднела је писцу плакету, на којој су наслови превода исте књиге на 22 језика, на арапски и јерменски, међу осталим. Француски превод доживео је 66 издања, немачки 99. Још од пре неколико година, и ми имамо ово дело на српском, у преводу Г. С. Калика.

Биографски речних А. Губернатиса. — 'Талијански писац A. Губернатис, професор римеког универептета, познат и нашој публици, приређује ново издање свога биографскога речника. У намери је, да сада обрати већу пажњу писцима који играју ма какву улогу у развитку миели и књижевности латинских народа. Како уредник није