Srpski književni glasnik

Крав

БЕЛЕШКЕ. 79 , ·

Доживљаји „ВЕлизаРА“. — „Крајински Гласник“, који изилази у Неготину, доноси у подлиску дело „Белизар, војвода римски“, по француском ауктору од Јована Предића адвоката. Занимљиво је да се ово дело јавља по четврти пут на српском језику. Још лета господњег 1777, „†ВтеннЂ“, изишао је „Велизар“ Г. Мармонтела, изЂ франц. са Олавонскии нзикЂ преведен“. 1812 изилази друго издање „вт Будинђ градђ“, а треће, „са славенскогт на србеки езикт преведен“, 1847. Да не буде ово четврто издање са „србекогљ“ преведено на српски, као што би се по неким местима дало закључити 7 Е.

ДРУШТВА И УСТАНОВЕ.

К. С. АкадЕМИЈА HaykKa. — Рад К. С. Академије Наука у последњим месецима прошле године своди се на ово:

На састанку Академије природних наука, 11 октобра 1904, приказана је расправа Др. Мих. Петровића: „Покушај једне опште механике узрока“; „Прилог теорији линија притиска“ од Г. Милутина Миланковића упућен је на оцену Г.Г. Љ. Клерићу и Др. М. Петровићу. — 15 новембра 1904 приказане су расправе Др. Ј. Цвијића: „Глација Олимпа“ и „Незерос у Грчкој“; расправа Г. Косте Стојановића: „О једној генерализацији Бертранове проблеме“, према рефератима ГГ. Др. М. Петровића и Др. Б. Гавриловића, примљена је за Глас 1 разреда; расправа Јевта Дедијера и Васиља Грђића: „Глацијални трагови на Зелен-Гори, Товарници и Маглићу“ упућена је на оцену Г. Др. Ј. Цвијпћу. — 13 децембра 1904 приказане су расправе: „Планктоорганизми великих језера Балканског Полуострва“, од Др. Жив. Ђорђевића и „Вегетациони појас Риле планине“, од Др. Л. Адамовића, и упућене на оцену, прва ГГ. Ј. М. Жујовићу и Др. Свет. Радовановићу; расправа „Глацијални трагови на ЗеленГори, Товарници и Маглићу“ нримљена је за Глас 1 разреда.

Па састанку Академије философеких наука, 1 новембра 1904, рад Г. Др. Ник. Вулића „Антички споменици у Србији“ примљен је, према реферату Г. М. Валтровића, за Споменик П разреда; рад Г. Вл. Јовановића: „Библиографија драмске књижевности“ штампаће се такође у Споменику, ако писац изврши напомене референата ГГ. А. Николића и Љ. Јовановића.