Srpski književni glasnik

34 Српски Књижевни ГЛАСНИК.

Превасходство Малик-паша, коме се, ради одликовања од осталих војних старешина, даје титула „Баш-бог“. За сва та назначења и опредељења војних старешина и лица којима је стављена у дужност војна акција за умиривање и угушивање букнулога бунта, саопштавајући вама и осталим правоверним мусломанима, оџама (ваази мухатеби) и проповедницима, деци мусломанској, синовима пророковим, извештаваш се благовремено посебно и ти, као софиски мутеселим (управитељ), ради знања, да одмах сакупиш и позовеш на оружје и под заставе цело мусломанско становништво софиске казе које је способно да ратује, да један део што пре спремиш и устројиш софиски војни одред; и то имаш највише три до пет дана рока на расположењу да брзо сазовеш и спремиш све војнике из софиске казе, и да за то време одредиш и избереш способније и јуначније од њих за старешине одељења ; њих ћеш постројити у војне колоне и послати одмах под команду споменутога Баш-бога, пошто их пажљиво и озбиљно прегледаш.

Ова височајша бурултија написана је од стране војног министарства (сер-аскериден), и један примерак од ње шаље се као упутетво генерал-губернаторству у Шкодри (Ливаи-искендерие), коме је потчињена ваша административно-војна служба, а препис је остао и у Дивани Румили (врховна канцеларија за европске турске области у Цариграду).

Ова се бурултија шаље право по једном нарочитом султановом ађутанту, благородном Ел-Хаџи-Мурад-аги, кога нека Бог награди. Кад ова бурултија срећно стигне, будите тако добри и достојни да радите у границама упутстава која су у њој изложена, старајући се увек да избегавате радити оно што је противно њеном тексту.

Написано 9 дана месеца реби-јул-евела 1990 т. од Хеџире (25 маја 1805 г.), а стигло у Софију 15 реби-јулевела. 1720 тг. (1 јуна 1805 г.).

(Наставиће се.)

(С бугарског превео М. Ив.) Г. БАЛАСЧЕВ.