Srpski književni glasnik

НОВ Српски Књижевни ГлАСНИК.

сутне жене изму метле па га њима туку докле га не убију. Тако рођени предмет зове се у Нишу снит.

Веровање у овакво рађање у Нишу. је врло укорењено, па се чак тврди да и данас бива таквих порођаја и именују се особе код којих их је било. Нарочито су, веле, код була чести овакви порођаји, те код њих чим жена привреми да роди, друге буле спреме метле, на ако се роди снит, оне га метлама убијају.

Чудновато је да се у Нишу ова реч чује по западном изговору — снит. |

Још је чудноватије овакво веровање у рађање енита, које није усамљено нити само на Ниш ограничено. |

У Алексинцу се трудноћа, кад није обична већ траје знатно више или знатно мање него нормална, назива потајница“. Од такве трудноће жена рађа усплавчину. У еплавчина може бити прост оло1“ или може бити жива усплавчина иста онаква какав рекох да је снит у Нишу. Кад је жива скаче и хоће да се врати у породиљу. Живој се усплавчини ништа не може учинити, док бабица не угреје сач (вршник) па је врелим сачем поклопи и тако убије. Пре од прилике двадесет година овако је родила у Алексинцу нека жена по пмену Наста.

Ја имам забележен још један овакав случај. Од прилике пре четрдесет година, једна жена родом из села Боровца (стари округ књажевачки, срез тимочки), удата у Извору (исти округ и срез), дуго је боловала па је муж натовари на коња да је води лекару у Књажевац. Кад су били близу Књажевца на месту што се зове Аџијин

! У „Учитељу“ за септембар 1897 год. саопштио сам на страни 32 и то да је у Турака обичај да се око породиље скупи по неколеко була, те је за време порођаја чувају и метлама бране од злих бића, која се скупљају да јој дете уморе.

% У Вукову Срп. Рјечнику потајница (у Срему) значи Мојавећих, тоја. — У Др. М. Јовановића Батута Грађи за медицинску терминологију, стр. 103. потајница је Molaschwangersehaft, M lageби, тоја (Срем). А

% Олот се у Алексинцу зове сва она нечистоћа која за време порођаја изађе из жене.