Srpski književni glasnik

ФОолклоРнЕ БЕЛЕШКЕ. 993

Можда ћу у току ових фолклорних бележака изнети још које такво поређење, а овде се задржавам на једноме, чији је мотив, тако да га назовем, звер сестра.

У збирци народних песама Ив. Фр. Јукића и .ЈЉ. Херцеговца: у евесци првој на стр. 52—61. налази се народна песма „Магко Кгајјеу1с 1 ђап о4 Утрега““ којој је ово садржина:

Седео Краљевић Марко и вечерао с мајком п једнако се осмехивао. На питање материно што се смеје, рекне јој како је скоро био у дружини и док је с дружином пио вино, сваки му се хвалио братом или сестром, а у њега ниједнога нема, те се морао хвалити шарином коњем од мегдана. На то му мајка рекне како му је

Породила Јелицу сестрицу.

» Ти си, сине, понејачак био

Кад долази од Випера бане

И одведе твоју секу драгу«. Кад то чу Марко, затражи да му мајка скува „танке брашљенице“ те да иде да тражи сестру. Мајка га стане одвраћати да не иде, јер воли „једну боловати рану него двије“.

Ал' бесједи бака иза пећи:

» Краљевићу !| наше огледало,

Боље ти је умријети, сине,

Него таку оставит' срамоту, Не осветит' своју секу драгу«.

Те Марко реши да иде па ма се и не вратио. Пошто се "спреми, узјаше шарца и отидне право ка Виперу гралу. Преко мора га превезе „триест преизах“, којима даде по жут дукат и они му кажу да за њега распитује бан од Випера и ако га ухвати, убиће га. Но Марко се на то

! Narodne pjesme bosanske i herecegovačke skupio Ivan Franjo ,Jukić Banjalučanin i Ljubomir Hercegovac (Fr. Gr. Martić), izdao O. MP. Filip Kunić Kuprješanin, svezak prvi, pjesme junačke. U Osieku, i%59.

2 Сасвим сличне овој песми јесу ове : »Опет Љутица Богдан и сестре« (Вук, 1, 553– 566) и »Опет Љутица Богдан и сестра му« (Ibidem, 556—563)